Blog

KOMANDO TARZI YÜZME TEKNİĞİ

Her bünyenin kaldıramayacağı kadar oldukça zorlu ve özel eğitimden geçen komando birliklerinin müfredatında bulunan konulardan biri de; en zor koşullarda suda hayatta kalma becerisidir. Senaryo gereği; alıkonulmuş bir askerin kolları ve bacakları bağlı halde iken, üstelik üzerinde kıyafetleri de varken suya atılması halinde yüzerek güvenli bölgeye ulaşması hedeflenmektedir.

Askerin üzerindeki kamuflaj kıyafeti ve postalları ıslandıkça inanılmaz derecede ağırlaşan vücudu su üzerinde tutabilmek, mesafe katedebilmek ve hayatta kalabilmek demin de söylediğim gibi herkesin başarabileceği bir şey değildir. Bu tür denemeleri kendi başınıza yapmanız çok tehlikelidir ve ölümle sonuçlanan kazalar yaşanabilir! Çalışma ortamınızda mutlaka birileri olmalı. Ayrıca denemeler sırasında el ve ayaklarınızı bağlamayın.

Böyle bir durumda yapılacak en iyi şey: Dolfin (dolphin) dediğimiz yunus tekniği ile yüzmek olacaktır. Her iki bacak birbirine bağlı olduğundan, bağımsız hareket edemeyeceği için aynı ayna ayak vuruşu idealdir. Zaten dolfin ayak vuruşu da bu şekilde icra edilir. Yine aynı şekilde kollar da hareketsiz olduğundan serbest stil kol yapılamacağı için bu eksikliği gidermek adına tüm vücudu yılan şeklinde kullanmak mantıklı olacaktır. Zaten dolfin ayak vuruşunda vücudumuz doğal olarak harekete katkı sağlamak için yılan gibi kıvrılmaktadır. Yılan hareketi nefes almak için başımızdan itibaren başlar ve ayak parmak ucunda son bulur. Bu elektriksel hareketin sürekli olarak tekrarlanması halinde ise su içinde ilerlemek mümkün hale gelir. Dolfin hareketi uygularken duruma göre yüzüstü, sırtüstü ve yan duruşlar tercih edilebilir. Dolfin tekniğinizi geliştirmek için kanaldaki ”dolphin ayak vuruşu” ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



5